Doğuştan veya sonradan edinilmiş diş ve çene kusurlarının düzeltilmesi ortodontik tedavi ile mümkün olabilir. Çarpık dişler, çıkıntılı çene ve yüz asimetrisi gibi durumlar Çan ortodontist uzmanlığında tedavi edilen anomaliliklerden bazılarıdır. Yanlış boyut, hatalı hizalama ve asimetri gibi dişler arasındaki uygun temasın bozulmasına neden durumlar acil müdahale gerektirebilir. Tedavinin doğru zamanlanması sonucun stabilitesi üzerinde etkili olacaktır. 

Çene ve diş yapısındaki anormallikler konuşma veya beslenme ile ilgili sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bu kusurları önlemeye yönelik önleyici tedaviler için erken yaşta ortodonti muayenesi önemlidir.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti diş gelişimindeki anomalilerin teşhisi, önlenmesi ve tedavi edilmesini amaçlar. Tedavi ile dişlerin doğru pozisyonuna ulaşması, estetik ve fonksiyonunu yeniden kazanması mümkün olabilir.  Tedavi süreci sonlandığında hasta kusursuz dişlere ve mükemmel bir gülümsemeye kavuşur. Baş ağrısı, boyun ve sırt ağrıları azalır veya tamamen ortadan kalkar. 

Neden Ortodontik Tedaviye İhtiyacınız var?

Protetik müdahaleye duyulan ihtiyaç diş hekiminin muayene sonuçlarına, izlenimlerine ve röntgenlere dayanarak belirlenir. Ortodontiste başvuran hastaların talepleri genellikle daha güzel bir gülüşe sahip olmak istedikleri yönünde oluyor. Yanlış hizalanmış dişler özellikler genç yaşlarda sosyal uyumda zorluklara yol açabilir. Ayrıca bazı durumlarda maloklüzyon nedeniyle yetişkin hastalarda diş protezi yapmak zor veya imkansız olabilir.

Ortodontik tedavi çiğneme gibi günlük fonksiyonları daha iyi yerine getirirken, tedavi ile günlük diş hijyeniniz kolaylaşacak ve çekici bir gülümse elde edebileceksiniz. 

Ortodonti tedavisi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişlerin kaybı veya doğuştan yokluğu

  • Maloklüzyon (üst veya alt çenede simetriyi etkiyebilecek patolojiler)

  • Çapraşık dişler

  • Dişlerde eğrilik

  • Yanlış hizalanma

  • Çene anomalileri (yeniden boyutlandırma, dişlerin yanlış pozisyonu)

Çan Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi öncesi hastaya doğru tanı koyabilmek ve hastanın temel isteklerini karşılayabilmek için ortodonti uzmanı tarafından kapsamlı bir muayene yapılır. Teşhis sırasında açık, kapalı ve yüzün farklı açılarından ağız içi fotoğraflar çekilir. Diş taramaları, yumuşak doku analizi, gülüş ve yüz uyumu değerlendirmesi, gülüş tasarımı ve diğer ortodontik durumlar incelenir ve tedavi planı seçilir. 

Çan ortodontist tedavisi sırasında diş çapraşıklığı, konumu ve eğikliği gibi temel ortodonti sorunlarının üzerine yoğunlaşılırken hastanın gülüş tasarımı konusunda isteklerine büyük ölçüde önem verilir. Ortodontik tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Diş Teli Tedavisi

Konforu ön planda tutan modern diş telleri ön taraftaki dişlerin görünümünü etkilememek için ince plaklardan oluşur.  Seramik, metal veya invalign (şeffaf) olmak üzere çeşitli seçenekleri bulunur. Tamamen gizli bir şekilde dişlerin arkasına takılan lingual diş telleri ise günlük yaşamı etkilemeden tedavi süreci sunar. 

Plaklar

Şeffaf malzemeden üretilen ve neredeyse görünmeyen ortodontik sistemlerdir. Her dişin şekline özel olarak üretilirler. Diş eti sınırına kadar dişleri kaplayan bir malzemedir. Günün herhangi bir saatinde çıkarılıp takılabilir. Önemli toplantılar veya randevular söz konusu olduğunda kolayca çıkarılabilir ve takılabilmeleri tercih edilmelerinde önemli etkiye sahiptir.

Ortodontide Cerrahi Müdahale

Karmaşık diş ve çene kusurlarını düzeltmek gerektiğinde cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Genellikle minimal invaziv tekniklerle yapılan cerrahi müdahaleyle estetik sonuçlar elde etmek ve komplikasyonları en aza indirmek mümkündür. 

Çan ortodontist hizmetleri kapsamında uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri ile etkili sonuçlar alabilir, konforlu tedavi ve çekici bir gülümseme ile sonuçlanan bir süreç geçirebilirsiniz.  

Ortodontik Tedavide Kullanılan Apareyler

Çeşitli ortodontik sorunları düzeltmeye yardımcı apareyler bulunur. Hastanın diş sağlığına, çene ve diş yapısına, ihtiyaç duyduğu tedavi ve tedaviden beklentisine bağlı olarak tercih edilecek apareyin tipi belirlenir. Genel olarak çıkarılıp çıkarılamamalarına bağlı olarak iki gruba ayrılırlar.

Hareketli apareyler

Sert dokuların henüz oluşmadığı çocukluk çağında görülen diş anomalilerinin düzeltilmesinde sıklıkla kullanılırlar. Bakımları kolaydır. Hastanın tedaviye olan uyumu ile etkili sonuçlar almak mümkündür.

Çıkarılamayan Apareyler

Dişlere sabitlenen ve tedavi süresince kalıcı olan araçlardır. Diş telleri olarak bilinen bu apareyler genellikle braketler ve kemer destekleri ile dişlere yerleştirilir. Belirli zamanlarda diş muayenesi ile ayarlamalar yapılarak dişlerin konumu sabitlenmeye çalışılır.

Aydınlık Karanlık Mod